Menürendszer

TérségLátnivalókÖnk. szálláshelyekVendéglátás, szállásadásÖnkormányzatokLinkek


Településeink:
Kerkaszentkirály

Kiscsehi
Tótszerdahely

Kerékpárutak

   
LETENYE-ZAJK-KISTOLMÁCS ÚTVONAL
   
A kerékpártúra egyik kezdő állomása a letenyei Szapáry-kastély parkja. A klasszicista stílusú épület mellett megcsodálhatjuk a kastélyparkban álló hatalmas platán fát, valamint a mellette álló városi könyvtárat. Letenye városát elhagyva a letenyei Öreg-hegyre érkezünk, ahol a faborona pincénél megpihenhetünk és megcsodálhatjuk a szemet gyönyörködtető kilátást. Továbbindulva lassan leereszkedhetünk a Zajk község felé. A kis falucska erdőktől övezett, festői környezetben csalogatja az ide érkező kerékpáros turistákat. A kerékpárút másik elágazása a Kistolmács felé vezető út. Kistolmács az egyik legszebb és látnivalókban az egyik leggazdagabb dél-zalai település.
A település a hírnevét elsősorban a jóléti tónak köszönheti, melynek környéke nagyon kedvelt pihrenő- és kirándulóhely.
A településen élő emberek nagyon vendégszeretőek. Ha útközben megszomjazunk, akkor a település északi felén található Kozár-forrás csillapíthatja a szomjunkat, melynek vize rendkívüll magas ásványi anyag tartalomban. Kistolmácsró,l kisvasúton eljuthatunk a szomszédos településekre és Csömödéren keresztül elroboghatunk Lenti végállomásra is, ahol megtekinthetjük a Zalaerdő ZRt. erdészeti múzeumát. Ha Kistolmácson járunk, akkor érdemes ellátogatnunk a szőlőhegyére és megtekinteni a csodálatos, vadregényes táj szépségei mellett a szépen felújított hegyi keresztet is, melyet a jobb oldali fényképen nagyíthatnak ki és tekinthetnek meg.
   
KISTOLMÁCS-KISCSEHI ÚTVONAL  
   
Kistolmács községet elhagyva erdőkön keresztül vezet az út egészen Bázakerettye településig. A község felemelkedését a kőolaj-kitermelésnek köszönhette, melynek később a központja is lett. A Magyar Amerikai Olajipari Rt. (MAORT), amerikai szakemebrek számára göcseji stílusban épültek fel az úgynevezett mérnök-lakások, melyek a kerettyei domboldalon helyezkednek el. Érdemes Bázakerettyén megtekinteni a termálfürdőt és a termálfürdő területén szépen felújított Déryné-kultúrházat. Kerettyét elhagyva, meredek zalai dombos úton, vadregényes erdők mentén haladva jutunk el Lispeszentadojánba. A község Lispe és Szentadorján nevekkel rendelkezett, majd később egyesült.
Lispeszentadoján község végéhez közeledve ketté ágazik az út. Ha Maróc felé vesszük az irányt, akkor a több, mint 10 hektáros Maróci-tóhoz érünk. A tó a vidék igazi gyöngyszeme. Marócot elhagyva visszafelé haladva kiérünk a Kiscsehi elágazóba. Az elágazótól a község már nincs messze. Kiscsehi legfőbb nevezetessége a Budafapusztai arborétum (Budafai Arborétum) és a Vétyemi Ősbükkös.
 
KISCSEHI-SZÉCSISZIGET ÚTVONAL
   
Kiscsehi faluból erdészeti út vezet a Vétyemi Ösbükkösbe, ahonnan pedig Tormaföldére juthatunk el. A természetet lenyűgöző katedrálisában járva nincs az az ember, akinek a szívét meg ne dobogtatná a hatalmas, ezüstös törzsű bükkfa óriásrengeteg. Továbbhaladva és átkelve a Tormaföldi-patakon, már feltűnnek Tormafölde házai. Tormaföldéről a Kerka folyó mentén halad az út Szécsiszigetre. A település hajdan mezővárosi rangban volt.
Ma a Kerkamente Natúrpark központja, melynek parkjában bivalycsorda legelészik. A várkastély szomszédságában áll Zala megye legszebb barokk temploma, melyet a Szappáry család építetett. Mondák szerint a letenyei és a sécsiszigeti templomon valamilyen hiba folytán összecserélték, ezt láthatjuk is, hiszen a szécsiszigeti templom nagyobb robosztusú építmény. Szécsiszigetnek is megvan a maga erdőkkel övezett szőlőhegye, ahol festői környezetben áll a Mároki kápolna.
   
KERKATESKÁND-LENTI ÚTVONAL  
   
Szécsiszigetet elhagyva Kerkateskánd település felé is folytathatjuk kerékpáros túránkat. Ez a kis község Szécsiszigethez és Tormaföldéhez hasonlóan a Kerka folyó mentén épült. Kerkateskánd egyike a zalai falvak közül, ahol még él a hagyományos állattartás mivoltja. Kerkateskándról elindulva Csömödéren keresztül eljuthatunk Lenti városába. Lenti igazi hírnevét gyógyfürdőjének köszönheti, amely Dél-Zala legnagyobb és legsokoldalúbb ilyen jellegű pihenőhelye.
Lentiből visszaindulhatunk kisvasúttal Kistolmácsra, s onnan pedig kerékpárral visszajuthatunk túránk kiindulópontjára, a Szapáry-kastély parkjába.
 
Forrás: HappyBike kiadvány
Forrás: www.del-zalai-erdotaj.hu
 


 

 © 2007 Minden jog fenntartva! - Farkas Szilárd másoddiplomás szakdolgozati prezentációja - Készítette: Farkas Szilárd