Menürendszer

TérségLátnivalókÖnk. szálláshelyekVendéglátás, szállásadásÖnkormányzatokLinkek


Településeink:
Kerkaszentkirály

Kiscsehi
Tótszerdahely
Aktuális
Információért
kattintson a menüre!

Információ

BUDAFAI
ARBORÉTUM
Információért
kattintson a képre!

KERÉKPÁR
KÖLCSÖNZÉS
(+36) 30/238-7753
Információért
kattinson a képre!

Kerékpárutak
Túraútvonalért
kattintson a menüre!

NÉPI
MESTERSÉGEK
Galambos Attila
(+36) 30/253-5268
Schweizer Róbert
(+36) 30/213-9494
Pókeczné P. Anett
(+36) 30/253-4236

VIDRA VIZITÚRA
SZERVEZÉS
Információért
kattintson a képre!

N-JOY RÁDIÓ
LETENYE
Információért
kattintson a képre!


Látnivalók

 
A térség kiemelt látnivalóit csokorban összegyűjtve és településekre rendezve látja az alábbiakban. Részletesebb információt a települések honlapján érhet el, melyeket a jobb oldali menüben tehet meg. A jobboldali menük alatt érdekességek gyanánt megtalálja a fontosabb kapcsolódó egységeket és információkat. A térség rendezvényeit és egyéb híreit megtekintheti, ha a következő menü feliratokra kattint:
 

AktuálisKerékpárutak

 
BÁNOKSZENTGYÖRGY KÖZSÉG
 
A település Letenyétől kb. 15, Nagykanizsától 28 és Zalaegerszegtől 40 km-re található. A település a Becsehely-Zalaegerszeg összekötő út mentén fekszik. A községből el lehet jutni a Budafai-Arborétumba, a Márki vadászházba, Oltárc községbe és a nem messze található Kistolmács községbe is. A községben megtalálható az erdei kisvasút is. A keskenynyomtávú vasút Bánokszentgyörgy felé csak teherszállítást végez, személyszállítást nem. A település nevezetessége a barokk stílusú műemlék templom.
 
BÁZAKERETTYE KÖZSÉG
 
A község Nagykanizsától északnyugatra, a göcseji dombok völgyében, Kistolmács község és Borsfa község között fekszik. Bázakerettye a magyar olajipar első jelentős települése. A községben található termálfürdő messze földön híres. A fürdő, fejlesztéseknek köszönhetően mára már nagy létszámú befogadóképességgel rendelkezik. A településen működik a Budafaluus Programiroda, mely segítségére lehet szálláshely keresésben, illetve programok szervezésében.
   
BECSEHELY KÖZSÉG  
   
Becsehely falu a magyar-horvát határtól kb. 8 km-re, Nagykanizsától pedig kb. 17 km-re található. Tipikusan hosszúfalú elrendezésű, kettészeli az M7-es főútvonal. A település három részre tagolható úgymint a polai rész, a becsehelyi rész és az újmajori rész. A falu polai részében román stílusú műemlék templom emelkedik. A becsehelyi részben szintén található egy római katolikus templom. A település északi részén található Zala megye egyik kiemelkedő nagyságú hegyközsége.
Az itt termelt borok nagy népszerűségnek örvendenek. Minden év márciusában a hegyi gazdák borversenyen mérhetik össze az általuk termelt borok minőségét, melyeket jelentős szakmai elismertségű zsűri pontoz. A településen minden év szeptemberében kerül megrendezésre a Becsehelyi Szüreti- és Borfesztivál, ahol nívós programokkal várják az érdeklődőket.
 
BORSFA KÖZSÉG
 
A település Becsehely-Zalaegerszeg összekötő út mentén található. A település északi szomszédja Bánokszentgyörgy község. A természet szeretőinek különösen jó kikapcsolódási lehetőséget biztosít a csodálatos táj. A községben található egy vendégház is, mely egész évben várja az ide érkező látogatókat és vendégeket. A települést nyugati-keleti irányban átszeli a Rockenbauer Pál nevét viselő Kék-túra útvonal, amely által a község szőlőhegye is érintve van. A községből könnyen eljuthatunk Bázakerettyére vagy Zalaegerszeg irányába. A túrázók a természet adta lehetőségek által a közeli erdőkben megfigyelhetik a nagyvadakat.
   
BUCSUTA KÖZSÉG  
   
A kisfalu festői környezete, a vidék csendes nyugalma fogadja a községbe érkező látogatókat. A község Szentliszló település szomszédságában terül el. A kerékpározni és túrázni szeretőknek ideális a környék. A település festői környezetében található a Hupola pihenő, mely általában nyaranta áll a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére táborozás formájában. A községből kerékpárral viszonylag könnyen eljuthatunk Bázakerettyére és Kistolmácsra is.
   
CSÖRNYEFÖLD KÖZSÉG  
   
A község a fentiektől eltérően már a térség nyugati peremén található. A település nevezetessége a vörcsöki templom, a temetődombon található templom és emlékmű, valamint a községben tekinthető meg Soós Lajos fafaragó mester munkáinak állandó tárlata. A településen székel a Muramenti Vadásztársaság és a Kerka- és Muramenti Hegyközség központja is. A községben található a Bussay Pincészet, amely borkóstolással várja az ide látogatókat.
   
KERKASZENTKIRÁLY KÖZSÉG  
   
A település része a Kerkamenti Naturparknak, ahol a Természetházban állandó és időszakos kiállításokon keresztül ismerkedhetünk meg a környékbeli növény- és élővilággal. A község központjában található egy tó és mellette a szépen kialakított pihenőhely is. A település Csörnyeföld szomszédságában, tőle északra található. A kisfalut a háborítatlan csend és a nyugalom jellemzi. Érdemes a kerékpárral érkezőknek a Letenye-Lenti útvonalról letérni és ellátogatni a községbe.
   
KISCSEHI KÖZSÉG  
   
A település Letenyétől északra található. A községet Szentmargitfalva és Lispeszentadoján települések fogjá közre. Murarátka felől közelítve csodálatos erdősültségen keresztül juthatunk el a kis településre. A falu a Szentadorján-patak völgyében helyezkedik el. Tőle nem messze található a Budafai Arborétum és a Vétyemi Ősbükkös is. A számtalan növényritkaság mellett a közésgben található egy emlékmű is, amely az első magyar szénhidrogén-kutatásokat eleveníti fel.
   
KISTOLMÁCS KÖZSÉG  
   
Elmondható, hogy a község lakosságszám kategóriájában hasonló községekhez az egyik legdinamikusabban fejlődő, szépülő település. A település Letenyétől északkeletre, Bázakerettye szomszédságában fekszik. Kedvelt üdülő- és pihenőhely. A község központjában található szabad kemping, amely várja a nomád élet és a sátrazás szerelmeseit. A kempingben víz és villany található. A kemping területén nyaranta szabadtéri programok is zajlanak.
A település északi felén található az erdei kisvasút végállomása, amely Kistolmácsot Csömödérrel és Lentivel köti össze. Az erdei kisvasút minden év májusától szemptember hónapig szállítja naponta három alkalommal az utazóközönséget. A kisvasút menetrendje megtekinthető, ha a következő feliratra kettint: >>menetrend<< Ugyancsak a település északi részén található a Kozár-forrás is, melynek friss vize hűti és szomját oltja a településen keresztül haladó kerékpáros turistáknak. A település központjában található a fürdésre, horgászásra és vizibiciklizésre is alkalmas jóléti tó. A községben számos üdülőház, apartmanház található. Elmondható, hogy a községben jelen vannak német, osztrák, angol és olasz nemzetiségűek, természetesen ők még nem állandó lakosok.
   
LASZTONYA KÖZSÉG  
   
A kisközség Bázakerettyétől északi irányban, az alsó Válicka mentén található. A község egyik kedvelt nevezetessége a harangtorony. A falu szőlőhegyeiről rendkívűli, szemet gyönyörködtető látvány tárul a kirándulók elé. Kerékpárral könnyen megközelíthető a település. A falu levegője tiszta, csendes vidékről van szó. A községben található egy kopjafa is, melyet 2001-ben állítottak az egykori Attila hun fejedelem emlékére, ugyanis az írásokból arra következtethetünk, hogy a fejedelem itt pihent meg egyik útja során. A település határaiban a természetet szeretők megfigyelhetik az erdők gazdag vadállományát és megtekinthetik a védett növényeket.
   
LETENYE VÁROS - KÖRZETKÖZPONT  
   
A település a Letenyei statisztikai kistérség körzetközpontja. A város Közvetlenül a magyar-horvát határ mellett, a Mura folyó mentén helyezkedik el. A város központjában, főtere mellett magasodik a Szentháromság templom. A templom közelében találjuk az Andrássy-Szapáry kastélyt, mely jelenleg művelődési házként funkcionál. A kastély háta mögött a csodálatos parkban lelhető fel a város fa építményű könyvtára, mellete pedig a hatalmas platánfa, amely már több mint 500 éves. A park mögött húzódik a város strand- és termálfürdője is.
A termálfürdő tavasztől ősz elejéig várja a pihenni vágyókat. A strand területén belül kis faházak és két apartmanház kerültek kialakításra, melyek a pihenni vágyók kényelmét szolgálják.
A városban számos étterem és szálláshely áll a látogatók, vendégek és a Horvátországba utazók részére. A város északi határa mentén jutunk el a híres-neves letenyei szőlőhegyekre, köztük az Öreg-hegyre, Béci-hegyre, Kurta-hegyre és Kecskehátra is. A szőlőhegyen található egy faborona pince, amely a túrázók útközbeni megpihenését szolgálja. A település déli határában kanyarog a szeszélyes Mura folyó, amely horgászásra és vízi evezésre is alkalmas. Vadregényes tája lenyűgöző látványt tár az ide látogató vendégeknek, turistáknak.
   
LISPESZENTADORJÁN KÖZSÉG  
   
A község Letenyétől északra húzódik, a történelmi Göcsej peremén. A község határában az 1900-as évek első harmadában indult meg a kőolaj-termelés, melynek emlékét az olajipari múzeum őrzi. A község Bázakerettye, Murarátka és Szentmargitfalva irányából is megközelíthető. Csodálatos erdős és vadregényes táj tárul mind a személygépjárművel, mind pedig kerékpárral érkező turisták elé. A szentadojáni temetőben található a XII. századi pálos kolostorrom. amely műemlék védelem alatt áll.
   
MARÓC KÖZSÉG  
   
A kis település Kiscshei és Lispeszentadoján közötti balra ívelő bekötőúton érhető el. A település nevezetességei közé tartozik a római katolikus templom és kápolna. Maróc zsáktelepülés, ezért a nyugati felét erdő veszi körül. A települést félkörívben szőlőhegyek határolják. A faluhoz vezető úton balra található a Maróci-tó, amely horgászásra alkalmas. A tó mellett lehetőség van pihenésre és kintő főzésre is. Évente rendeznek a tavon horgászversenyt.
   
MOLNÁRI KÖZSÉG  
   
A település a Letenye-Tótszerdahely-Nagykanizsa útvonal mentén fekszik. A község Zala megye és a térség délnyugati szegletében helyezkedik el. A településtől kb. 600 méterre található a Mura folyó. A falu értékei közé tartozik az 1990-es évek elején épült római katolikus templom és az I. és II. Világháborús emlékmű is. A Mura folyó és a falu határában elhelyezkedő tavak a horgászat szerelmeseinek nyújtanak kikapcsolódást és felejthetetlen élményeket.
   
MURARÁTKA KÖZSÉG  
   
A kisfalu közigazgatásilag Letenye városhoz tartozik. Letenyétől nyugatra, a Mura folyó melett található. A település írásai 1353-ból származnak. A település legnagyobb vonzzereje az értékes környezet és a szemet gyögyörködtető látvány. A településen található egy turistaház, amely a megpihenni vágyók rendelkezésére áll egész évben. A település közelében található a Budafai Arborétum és a Vétyemi Ősbükkös is, melyek felejthetetlen élményeket kovácsolnak a látogatóknak.
   
MURASZEMENYE KÖZSÉG  
   
Murarátka falu szomszédságában található a kis település. Itt találkozik a Kerka folyó és a Mura folyó. A település megőrízte a természet csendjét és háboríthatatlanságát. A település határában található bányatavak horgászásra és csónakázásra is alkalmasak. Felüdítő látványt nyújt az ide látogató turistáknak a települést övező vadregényes táj. A falu nevezetessége az 1700-as évek elején épült barokk stílusú műemlék templom és még három kisebb kápolna is.
   
OLTÁRC KÖZSÉG  
   
Oltárc kb. 360 lakosú kisközség, zsáktelepülés. A községet északról és nyugatról hatalmas erdőségek határolják. A falu közepén található Zala megye legmagasabb pontja, az úgynevezett Isten dombja. A faluban található egy turistaszállás, amely egész évben fogadja a pihenni vágyókat. A település megközelíthető a Becsehely-Bánokszentgyörgy útvonalon, majd Bánokszentgyörgy községben jobbra kanyarodva. A településhez vezető úton gyönyörködhetünk az erdők látványában. A település mellett található a vadászház.
   
PETRIVENTE KÖZSÉG  
   
A település, Letenyét Sormással összekötő út mellett, délre található. A falu első írásos említése az 1320-as évek elejéből származik. A községben élő lakosság közel fele horvát anyanyelvű. A község nevezetessége a Milleniumi Emlékpark, amely a falu központjában helyezkedik el. Az emlékparkban megtekinthető István király, Géza fejedelem és Sarolta asszony szobra. Az emlékparkban nyaranta programok színesítik a település szépségét, melyre nagy szeretettel várják a turistákat is.
   
PUSZTAMAGYARÓD KÖZSÉG  
   
Zalaegerszeg megyeszékhelytől délre, a Válicka patak két partján terül el a település. A község a Letenyei Statisztikai Kistérség északi peremközsége. Északon Pusztaszentlászló délen pedig Szentliszló határolja. Pusztamagyaród ősi település, nevének említése az 1214-ben jelenik meg írásos formában. A faluban található egy műemlék jellegű templom is, amely az 1740-es évek végén készült el. A faluról részletesebb információt a település honlapján kaphatnak az érdeklődők.
   
SEMJÉNHÁZA KÖZSÉG  
   
A térség déli részén, Nagykanizsától kb. 14 km-re található a település. A falut keleten Molnári határolja, míg délen pedig Tótszentmárton. A község javarészt horvátok lakta, mint ahogy a korábban említett Petrivente település is. A településen 1994-ben készült el a kultúrház, amely a horvát népi hagyományokat őrző kultúrális csoportoknak is otthont ad. A falu nevezetessége a 2002-ben épült római katolikus templom, valamint több kisebb képolna is. A településre érkezőknek érdemes megtekinteni a fiatal templomot. A településről és a programokról részletes információt a település megújult honlapján kaphat.
   
SZENTLISZLÓ KÖZSÉG  
   

A község nem messze található Bánokszentgyörgytől és Pusztamagyaródtól. Szentliszló településen keresztül tudunk eljutni Bucsuta községbe. Szentliszló települést keletről a Válicka patak határolja. Az első írásos feljegyzés a faluról 1336-ból származik, "Scenthwynchlou" formában. A középkorban egyre jelentősebbé váló település templomáról mára XIV. századból maradt feljegyzés. Fő vonzereje az érintetlen környezetben, valamint a tiszta levegőben rejlik.

   
SZENTMARGITFALVA KÖZSÉG  
   
Elmondható a községről, hogy a térségben az egyik legszebben díszített település. A községet érdemes megtekinteni minden évszakban. A település tavaszi, nyári, őszi és téli évszakoknak megfelelően felöltöztetett. A faluban érdemes megtekinteni a fiatal pihenőparkját, melyet gondosan és odafigyelve gondoznak. A pihenőparkban főzési lehetőség is adott. A parkban található egy kút, melyből "vezetékes víz" folyik. A falu legfőbb vonzereje az érintetlen környezet és a vendégszerető emberek.
   
TÓTSZENTMÁRTON KÖZSÉG  
   
A falu lakói többségben horvátok. Számukra nagyon fontos a hagyományok ápolása. Kultúrális, sport- és fafaragó egyesületei nemzetközi hírűek. Kiemelkedő jelentőségű rendezvényei: torkos csütörtök, Antal-napi búcsú, utcabajnokság, népzenei és olvasótábor, fafaragó tábor, Márton-nap. Látnivalói közé tartozik a műemlék templom, a Szent Flórián szobor, a Szent Márton szobor és a hegyi pincesor. A településen nyaranta programok szórakoztatják a nagyérdeműt.
   
TÓTSZERDAHELY KÖZSÉG  
   
A település tipikusan horvát kissebbség lakta község. Nagykanizsától délnyugatra terül el, Letenye szomszédságában. A település egyik büszkesége a szépen felújított Fedák Sári kúria, amely a térségbe érkező turista csoportok számára kínálja a szálláslehetőséget. Azonban a helytörténei gyűjtemény is nagymértékben hozzájárul a kultúra terjesztéséhez. A község nevezetessége a temploma is. A településre érdemes ellátogatni, akár Letenye-Tótszerdahely-Tótszentmárton-Becsehely-Letenye útvonalon.
   
VALKONYA KÖZSÉG  
   
Csodálatos természeti környezet jellemzi a falut. A község megközelíthető a Becsehely-Borsfa út kb. 1/3-nál jobbra kanyarodva. A községbe vezető utat kétoldalt magas erdők határolják. A településen található egy szépen felújított turistaház, amely az 1990-es évektől várja az ide érkező látogatókat. A környékbeli iskolák, a táj szépsge miatt rendszeresen szerveznek kirándulásokat és iskolai erdei programokat. A települést az érintetlen környezet jellemzi. Községből megközelíthető a Szuloki-forrás is.
   
VÁRFÖLDE KÖZSÉG  
   
Pihenésre kiválóan alkalmas adottságokkal rendelkezik a település. A községet Bánokszentgyörgy irányából lehet elérni. Érintetlen természeti környezet jellemzi. A település első írásos említése 1320 évek közepén Várfölde néven ismert. A név azt jelzi, hogy a XIV. században Lenti és Alsólendva (Szlovénia) vártartományának szerves része volt. A falu határában terül el a csodálatos szabadidőközpont és pihenőhely, amely tavasztól őszig várja a térségbe és a faluba érkező turistákat.
   
ZAJK KÖZSÉG  
   
Letenyétől északra találkató a kisfalu. A község híres szülötte Kanizsa József. A település zsákfalu, ennek ellenére azonban rendkívül érintetlen természet jellemzi. A községet minden oldalról fenyőerdők veszik körül. A településtől délre található a Zajki-hegy, ahonnan szép kilátás nyílik a településre és a dimbes-dombos vidékre. A községben található egy vendégház, amely egész évben várja az igazi nyulaglomra, csendre és pihenésre vágyó turistákat, családokat. A település északi része gyalogosan bejárható, melynek útján magánkézben lévő halastavakkal is találkozhatunk. A községből gyalogosan eljuthatunk Kistolmácsra.
   
A képek forrása: www.nydregio.hu  
 
   


© 2007 Minden jog fenntartva! - Farkas Szilárd másoddiplomás szakdolgozati prezentációja - Készítette: Farkas Szilárd