Menürendszer

TérségLátnivalókÖnk. szálláshelyekVendéglátás, szállásadásÖnkormányzatokLinkek


Településeink:
Kerkaszentkirály

Kiscsehi
Tótszerdahely
 

Térség

   
Sok szeretettel köszöntjük Weboldalunkon!  
   
A weboldal okleveles projekt menedzser szakértő másoddiplomás szakdolgozati prezentációm eredményeként jött létre 2007-ben, melynek célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elősegítse a Letenyei statisztikai kistérségben vendéglátással és szállásadással foglalkozók széles körét. Ajánlom e honlapot azoknak, akik a térségről információt szeretnének kapni, ajánlom a térségbe érkező látogatóknak és turistáknak, valamint a természetet szerető személyeknek. A honlap használata egyszerű, a felső menükre kattintva információkat kaphat a térségről. A jobb oldalon elhelyezkedő településnevekre kattintva eljuthat a település hivatalos honlapjára. E rövid bevezető után kérem tekintsék meg az alábbiakban a térségről íródott rövid összefoglaló írásomat. Az oldalon kellemes időtöltést és böngészést kívánok: a Szerző.
 
A Letenyei statiksztikai kistérség (továbbiakban: térség, kistérség) a Nyugat-Dunántúli Régió déli peremén, Zala megyében helyezkedik el, közvetlenül Horvátország és Szlovénia szomszédságában. A térséget jelenleg 27 település alkotja, köztük a körzetközponti szerepet Letenye városa tölti be. A térségben más város nem található. A kistérség 404,12 km2 kiterjedésű, ezzel Zala megyében a második legkisebb területű a Zalaszentgrói Statisztikai Kistérség után. Lakosságszáma 2007. januári állapot szerint 17792 fő.
A településszerkezet szempontjából a térség aprófalvas jellegű. A jelleg miatt a települések önmagunkban is csodálatos tájképet mutatnak a térségbe érkező látogatók, turisták számára.
 
A Letenyei statisztikai kistérség Zala megye leginkább nemzetiségi jellegű térsége. Tótszentmárton, Tótszerdahely, Molnári és Semjénháza mind a muramenti horvátok települései, de horvát diaszpóra a szomszédos településeken mind megtalálható. A 2001. évi népszámlálás adatai alapján a kistérség összlakosságának mintegy 13,4 %-a horvát nemzetiségű. Szórványban német nemzetiségüek is élnek a kistérségben, központjuk Letenye városa.
   
TÁJFÖLDRAJZI BEHATÁROLÁS ÉS JELLEMZŐK
 
   
Mivel a kistérség társadalmi, gazdasági dimenziók mentén szerveződött, ezért határai mind mesterségesek, kivéve délen, ahol azt a Mura folyó alkotja. A két terület egymástól jól elkülöníthető egységre bontható természetföldrajzi megközelítésből. Az egyik a Mura folyónak és mellékvizeinek (Kerka, Principális) síksága, a másik pedig a tőle északra elhelyezkedő középidei Zalai-dombság. Geomorfológiai szempontból sem egyveretű a táj. Döntő része a Letenyei dombsághoz tartozik.
Északi pereme pedig már a Dél-Göcseji domság (Várfölde, Bánokszentgyörgy, Szentliszló, részben Lasztonya és Pusztamagyaród). A Kelet-Zalai domsághoz tartozik a Söjtöri-hát része (Bucsuta, részben Pusztamagyaród is).
 
A TÉRSÉG ÉGHAJLATI JELLEMZŐI
 
Az éghajlat jellegzetességeire az Atlanti-óceánhoz és az Adriához való relatív közelség van a legnagyobb hatással. A kontinentalitás mértéke mérsékelt, azaz a hőmérséklet évi járása általánosságban nem mutat nagy szélsőségeket még hazai viszonylatban sem. A klíma mérsékelten meleg, nedves, enyhe telű kontinentális.
 
NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁG
 
A térség növényföldrajzilag a Saladinese (zalai) és a Petovicum (göcseji) flórajárásba tartozik. Legnagyobb értékét a hatalmas kiterjedésű bükkösök jelentik, de emellett megtalálhatók a gyertyános-tölgyesek, a völgyekben az éger-ligeterdők, valamint a Mura és a Kerka mentén pedig az ártéri galériaerdők. Ez a táj erdősültségekben messze az országos átlag felett van. Állatföldrajzilag a vidék egésze a Praeillyricum faunajáráshoz tartozik. A kistérség erdei messze földön híresek nagyvadjaikról.
A kis gerinces állatok közül jellegzetes a róka, a menyét, a hermelin, a borz és a vizek mentén pedig a vidra. Az élőhelyek változatossága miatt gazdag a vidék madárvilága és az alsóbb rendű állatok közül is számos védett fokozottan védett fajjal találkozhatunk.
 
A legértékesebb természeti területeket az Európai Unió és a hazai kormányzati szervek is védeni rendelik. Az európai ökológiai hálózat elemeihez tartozó NATURA 2000 területeket a kistérségben is megtalálhatjuk. A komplex ökológiai hálózatnak megvan az országos és a megyei szintje is. Az országos ökológiai hálózathoz a megye mintegy 36 %-a tartozik. A Letenyei Statisztikai Kistérségből ebben kisebb-nagyobb mértékben valamennyi település érintett.
   
IDEGENFORGALOM
 
   
Az idegenforgalom a tercier szektorhoz tartozik a térségre vonatkozóan. A térség idegenforgalma kis voumenű, inkább a lokális attrakció a jellemző, mintsem a kistérségi desztináció. Kifejezetten nagy perspektívái vannak a vonzó természeti környezetre épülő turisztikai ágazatoknak, mint például az aktív turizmusnak, a természetközeli turizmusnak, a kerékpáros turizmusnak, a bor- és gasztronómiai turizmusnak. Jók a lehetőségek a gyógy- és termálturizmus terén is.
A térség turizmus szálláshelystruktúrájában a legnagyobb népszerűségnek egy háromcsillagos szálloda örvend, ezt a panziók, apartmanházak és a turistaszállók követik. Kempingek és üdülőházak tekintetében a térség kiemelkedő. Jelen van a térségben a falusi turizmus is, melyhez kettő, három, illetve négy napraforgós vendégházak, apartmanházak tartoznak.
 
Reméljük, e rövid bevezetővel sikerült pozitív, átfogó képet adni térségünkről és meghozni vele a térség iránti kíváncsiágot, érdeklődést. Kérem, tekintse meg a weboldal többi menüpontját is és látogasson el térségünkbe!
 
HORGÁSZHELYEK A TÉRSÉGBEN
 
A Letenyei statisztikai kistérség horgászhelyeit és tavait látja az alábbiakban felsorolás jelleggel, település szinten lebontva.
 
Kerkaszenkirályi-tó Érdeklődni lehet: Pál Zoltán
tel.: (+36) 92/576-025
Kistolmácsi-tó Érdeklődni lehet: Zalaerdő ZRt.
tel.: (+36) 93/544-901
Letenyei Hosszúvíz-Szigecske tavak Érdeklődni lehet: Helber István
tel.: (+36) 30/414-7184
Maróci-tó Érdeklődni lehet: Fülöp Miklós
tel.: (+36) 93/348-090
Molnári-tó Érdeklődni lehet: Tompa Jenő
tel.: (+36) 93/383-286
Muraszemenyei-bányató Érdeklődni lehet: Hencz Zsolt
tel.: (+36) 30/396-1873
Tótszerdahely-bányató Érdeklődni lehet: Markán László
tel.: (+36) 30/262-5450
Tótszerdahelyi-tó Érdeklődni lehet: Rádi Csaba
tel.: (+36) 30/937-1120
Várföldei-tó Érdeklődni lehet: Önkormányzat
tel.: (+36) 93/346-006
     
A képek forrása: www.nydregio.hu
 

Ajánlott böngésző: Internet Explorer 7.0 Ajánlott felbontás: 1024*768 32 bit színmélységben Frissítve: 2010. június 07. (hétfő)
A honlap teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A honlap írásos- és képi anyagát csak a szerző előzetes írásos engedélyével lehet más forrásokon közzétenni! Webmester elérhetősége: (+36) 70/772-2958, e-mail: farkasszilard@gylcomp.hu
Az adatvédelmi nyilatkozat megtekinthető, ha a következő feliratra kattint: ADATVÉDELMI NYILATKOZAT
© 2007 Minden jog fenntartva! - Farkas Szilárd másoddiplomás szakdolgozati prezentációja - Készítette: Farkas Szilárd

Látogatók száma: